Γιώργος Παύλου
Μέσα στον κακό χαμό της οικονομικής κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, πίστευα ότι είχε προκύψει και ένα θετικό αποτέλεσμα: Ότι σε επίπεδο κοινωνίας είχαμε επιτέλους αναπτύξει την ικανότητα να μπορούμε να ξεχωρίζουμε το τι είναι σημαντικό και τι όχι, αφήνοντας πίσω την αδυσώπητη βλακεία των χρονών των “παχιών αγελάδων”… Μια εποχή που το χρήμα “έτρεχε” άφθονο, και η Ελληνική κοινωνία, μην έχοντας άλλα σοβαρότερα προβλήματα, προσπαθούσε να “ξεδιψάσει” την τρομολαγνεία της βυθιζόμενη με απόλαυση στον “πανικό” των πιο γελοίων θεμάτων…
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα “ρεπορτάζ” για το πως το η λέξη “Morphin” στον τίτλο των Power Rangers θα οδηγούσε τα παιδιά στη χρήση μορφίνης (το γεγονός ότι υπήρξε τον τελευταίο ΑΙΩΝΑ διευθυντής ειδήσεων που ενέκρινε τέτοιο ρεπορτάζ απλά με ξεπερνά), τους αφορισμούς της εκκλησιάς για τον Harry Potter, τις “ενημερωτικές” εκπομπές για τον κίνδυνο του “Σατανισμού”; Όπως είπα δεν είχαμε με τι να ασχοληθούμε… Τουλάχιστον, έλεγα, αφήσαμε όλες αυτές τις ανοησίες πίσω μας σαν κοινωνία…. Αμ δε! Μέσα στο διάστημα μιας εβδομάδας η Ελληνική πραγματικότητα κατάφερε να με διαψεύσει όχι μια, αλλά δυο φορές!
Η αρχή έγινε όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) αποφάσισε να καταχωρήσει ως ψυχική διαταραχή των εθισμό στα video games… Δεν θα μπω στη διαδικασία να αναλύσω την λογική της καταχώρησης, αλλά θα σταθώ στο γεγονός ότι ο WHO διευκρινίζει ότι το φαινόμενο άφορα ένα πολύ μικρό ποσοστό όσων ασχολούνται με τα video games.
Φυσικά, τα ελληνικά ΜΜΕ προσέγγισαν το θέμα με την χαρακτηριστική ψυχραιμία που επιβάλει το λειτούργημα της ενημέρωσης του κοινού. Με τίτλους όπως “Ψηφιακή ηρωίνη τα βίντεο παιχνίδια”, πήραν την είδηση και έκαναν την τρίχα… πλατάνι. Χωρίς καμία ουσιαστική διερεύνηση, χωρίς να μπουν στην ουσία να δουν τι διάολο γράφει η έκθεση του WHO άρχισε ο καταιγισμός της κινδυνολογίας… Έτσι όπως παρουσιάστηκε το όλο πράγμα τις προηγούμενες μέρες, αν έκανες το λάθος και έπαιζες Angry Birds στο κινητό σου, σου είχαν κάνει κράτηση στον ΟΚΑΝΑ για απεξάρτηση…
Θα αναρωτηθείτε τώρα γιατί πέφτω από τα σύννεφα… “Δεν ξέρεις πως λειτουργούν τα ΜΜΕ ρε Γιώργη”; Ναι φυσικά, μυρίστηκαν “αίμα” (clicks ή μονάδες τηλεθέασης) και έτρεξαν να πάρουν ένα κομμάτι. Άλλωστε από αυτό ζουν… Και όταν ο άλλος είναι γονιός και διαβάσει ότι ο Λαλάκης του θα καταλήξει στην Ομόνοια με dealers που θα του λένε “Πσστ… Φιλαράκι! Έχω ένα GameBoy, πρώτο πράμα! Θα τρελαθείς δικέ μου”, θα τρέξει να διαβάσει…
Και έκει που άρχισα να “χωνεύω” το όλο θέμα, έρχεται η δεύτερη κατραπακιά. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου Κρήτης έβγαλε ανακοίνωση όπου προειδοποιεί για την επικινδυνότητα του Death Note! Με ένα κείμενο που δείχνει την απόλυτη σύγχυση, αφού μια το περιγράφει ως σίριαλ και μια ως παιχνίδι, τονίζει ότι “διαφαίνεται ο σοβαρός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανήλικοι και κυρίως οι έφηβοι, που ενδεχομένως είναι περισσότερο ευάλωτοι”…
Με μια μικρό-καθυστέρηση 15 χρονών από την αρχική κυκλοφορία του Death Note, ΕΥΤΥΧΩΣ κάποιος κατάλαβε τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά της Ελλάδος από μια σειρά τρόμου-φαντασίας. Γιατί αν κάποιος δει το Death Note και αποφασίσει πχ να σκοτώσει κάποιον, κατά τα άλλα είναι μια χαρά, υγιέστατος και θα φταίει η σειρά για τις πράξεις του… Έτσι, για να λέμε τα σύκα-σύκα και την σκάφη-σκάφη.
Και όλα αυτά στην Κρήτη… Γιατί το Death Note είναι η πραγματική απειλή για τα παιδιά της Κρήτης… Όχι τα όπλα που υπάρχουν σε κάθε σπίτι όπως έχουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα τα μακαρόνια. Όχι η κουλτούρα της αυτοδικίας. Όχι η “ενθάρρυνση” της κατανάλωσης αλκοόλ από την εφηβική ακόμα ηλικία στα αγόρια (Τα φτιάξες με το Λενιώ; Τσικουδιά. Χώρισες με το Λενιώ; Τσικουδιά. Σε πονάει η πλάτη; Τσικουδιά). Την τελευταία δεκαπενταετία, πόσοι θάνατοι και τραυματισμοί στην Κρήτη πιστεύετε ότι μπορούν να αποδοθούν στους παραπάνω τρεις παράγοντες και πόσοι στο Death Note; Ναι, πάνω απόλα έχει σημασία η σωστή ιεράρχηση των προβλημάτων και, προφανώς, στην κορυφή της λίστας είναι το Death Note…
Κλείνοντας, για να βοηθήσω και εγώ την πολιτεία στον αγώνα της για την προστασία των παιδιών της χώρας, να πω ότι στην Άνω Βαλτοραχούλα έχει ξεσπάσει μια επιδημία Ιλαρά. Για την άμεση αντιμετώπιση της, προτείνω την καύση της Μάγισσας της περιοχής στην πλατεία του χωριού. Θα ακολουθήσει εμποροπανήγυρις με παραδοσιακά εδέσματα.