- Γιώργος Παύλου
Δυο λόγια για το όλο θέμα με τις νέες Laptop GPUs της Nvidia, γιατί έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο μπάχαλο…
Δεν είναι κάτι “καινούργιο”, να βλέπεις την ίδια GPU σε διαφορετικές “υλοποιήσεις” βάση του TDP. Σε Ultra-Thin laptops, θα μπορούσες να πετύχεις μια GPU να έχει cap στα 80W, ενώ σε full size desktop replacements, η ίδια GPU έχει power draw 130W ή και παραπάνω.
Φυσικά, δεν χρειάζεται να αναφέρω ότι, παρά το γεγονός ότι τεχνικά μιλάμε για το ίδιο μοντέλο, η διαφορά στις επιδώσεις μεταξύ των 2 GPUs είναι χαώδης.
Μέχρι την προηγούμενη γενιά (20XX), υπήρχε σαφείς διαχωρισμός βάση του ονόματος: Ο τίτλος “Max-Q”, υποδήλωνε ότι η GPU ήταν το μοντέλο με την χαμηλή κατανάλωση/απόδοση. Έτσι, ήταν ξεκάθαρο ότι ήταν άλλο πράγμα πχ η RTX 2070 και άλλο η RTX 2070 Max-Q.
The undefined Generation…
Στην σειρά RTX 30XX των Laptop GPUs, η Nvidia, για κάποιο ακατανόητο λόγο, πήρε την απόφαση να “απορρίψει” των παραπάνω διαχωρισμό. Έτσι μια laptop RTX 3080, έχει ακριβώς τον ίδιο όνομα είτε έχει TDP 80W είτε 150W!
Το πρώτο μπάχαλο που δημιουργήθηκε, ήταν σε επίπεδο καταναλωτών. Ο άλλος αγόραζε ένα laptop με RTX 3080, για να ανακαλύψει ότι έχει χειρότερες επιδόσεις από ένα μοντέλο με RTX 3070, επειδή το σύστημα που πήρε “φορούσε” ουσιαστικά την “Max-Q” έκδοση.
Όπως μπορείτε να φανταστείτε, ήταν απόλυτα λογικό ο κόσμος άρχισε να διαμαρτύρεται… Σε αυτό το σημείο επενέβη η Nvidia και έκανε “υποχρεωτικό” (λέμε τώρα, περισσοτερο σαν guideline είναι) για τον κάθε κατασκευαστή, να δηλώνει το TDP της GPU στο σύστημα του.
Δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση, αφού δεν είναι άμεσα εμφανές σαν χαρακτηριστικό και, στις περισσότερες περιπτώσεις, πρέπει να σκαλίζεις τα specs sheets για να βρεις τη συγκεκριμένη πληροφορία. Παρόλα αυτά, ήταν κάτι που ξεκαθάριζε το όλο πράγμα.
Όλα καλά λοιπόν… Μέχρι να αρχίσεις να ψάχνεις για benchmark rankings…
Collective madness…
Και εκεί που το όλο θέμα, σε εμπορικό-καταναλωτικό τουλάχιστον επίπεδο, έχει κούτσα-στραβά αποσαφηνιστεί, στις βάσεις δεδομένων οι οποίες διαμορφώνονται από benchmarks χρηστών, γίνεται του “Κουτρούλη ο γάμος“!
Και αυτό γιατί είτε μιλάμε πχ για την “low end” 3080 είτε για τη “high end” έκδοση, ΟΛΑ τα αποτελέσματα συγκεντρώνονται κάτω από το tab “RTX 3080 Laptop”! Αποτέλεσμα; Οι τιμές που παίρνεις από την κάθε πλατφόρμα να είναι κυριολεκτικά ότι νάνε, αφού παρουσιάζουν τον μέσο όρο του συνόλου των benchmarks!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάταξη της RTX 3070 laptop, στη σελίδα του Passmark. Η GPU παρουσιάζεται ως εφάμιλλη της desktop RTX 2060, η αλήθεια όμως είναι ότι η έκδοση της 3070 των 115W, έχει πολύ υψηλότερες επιδόσεις, παρόμοιες με αυτές της RTX 2080 Desktop!
Data-mining…
Ουσιαστικά, η μόνη λύση για τον καταναλωτή ώστε να δει το πως αποδίδει ένα σύστημα το οποίο σκέπτεται να αγοράσει, είναι να βρει κάποιο αναλυτικό review του συγκεκριμένου μοντέλου…
Αν δεν είναι τόσο τυχερός, θα πρέπει να μπει στη διαδικασία να μάθει το TDP της GPU του συστήματος και στη συνέχεια, να ψάξει για benchmarks βάση των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών…
Με λίγα λόγια, κάτι που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν, και θα έπρεπε να είναι, απλό και ξεκάθαρο, έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο και, πάνω απ’ολα, αχρείαστο μπέρδεμα, επαληθεύοντας το ρητό “if it is not broken don’t fix it”…
25/05/2021