___________________________________________________________________________________________
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Dmitry Glukhovsky
ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
ΕΙΔΟΣ : Post Apocalyptic
REVIEWER: Γιώργος Παύλου
___________________________________________________________________________________________
Αν με ρωτούσε κάποιος ποια είναι τα καλύτερα βιβλία τρόμου-φαντασίας που έχω διαβάσει την τελευταία δεκαετία, η σειρά METRO του Dmitry Glukhovsky θα είχε περίοπτη θέση στην “λίστα” μου… Διαβάζοντας το πρώτο βιβλίο της σειράς, METRO: 2033 (το οποίο έχω παρουσιάσει εδώ), με συνεπήρε τόσο ο εκπληκτικός κόσμος του βιβλίου, όσο και ο τρόπος που έφερνε μια νέα προοπτική στο post-apocalyptic genre, ξεφεύγοντας από την πεπατημένη του είδους όπου κυριαρχούν οι ατέλειωτες ερημιές και η συγκλονιστική μοναξιά. Ο κόσμος του METRO όχι απλά είναι ζωντανός, αλλά με τους σταθμούς-Κράτη που έχουν δημιουργηθεί στο εσωτερικό του, η πολίτικη έπαιζε ένα καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.
Το METRO: 2035 είναι άμεση συνέχεια του πρώτου βιβλίου της σειράς και, για ακόμα μια φορά, πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο, εικοσιεξάχρονος πλέον, Αρτιόμ. Αυτή την φορά όμως συναντάμε έναν Αρτιόμ τελείως διαφορετικό από αυτόν που συναντήσαμε στο METRO: 2033. Αντί για ένα φοβισμένο, αφελή και καλοπροαίρετο νέο, “συναντάμε” ένα άνθρωπο τσακισμένο, κυνικό, ο όποιος πλέον ασφυκτιά στον υπόγειο κόσμο του METRO, με την προσωπική του ζωή να καταρρέει και τον ίδιο να αδυνατεί να διαχειριστεί τους εσωτερικούς του δαίμονες…
Με το Τάγμα να τον έχει “παροπλίσει”, ο Αρτιόμ έχει επιστρέψει στον σταθμό ΒΕ-ΝΤΕ-ΕΝ-ΧΑ όπου, σε μια προσπάθεια να βρει την “κάθαρση” για τις πράξεις του στον πόλεμο ενάντια στους “Μαύρους”, έχει επιδοθεί σε ένα μάταιο αγώνα εντοπισμού άλλων πιθανών επιζώντων, σε πόλεις περά από την Μόσχα. Ως σύγχρονος Σίσυφος, ο Αρτιόμ ακολουθεί κάθε μέρα το δικό του μαρτυρικό ταξίδι, βγαίνοντας στην επιφάνεια, φορτωμένος με τον ασύρματο τους, ανεβαίνοντας δεκάδες ορόφους κτιρίων, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια εντοπισμού ραδιοφωνικών εκπομπών άλλων επιζώντων.
Με όλες του τις προσπάθειες να αποβαίνουν άκαρπες και τις επιδράσεις της καθημερινής του έκθεσης στην ραδιενεργή επιφάνεια της πόλης να είναι εμφανής, ο Αρτιόμ βρίσκεται “εγκλωβισμένος” στην διαδικασία αργού θανάτου στην οποία έχει υποβάλει τον εαυτό του, στις αποδοκιμασίας από τους υπόλοιπους κατοίκους του σταθμό και στην διαλυμένη του σχέση του με την ιδία του την γυναίκα, την Άννια. Μια διαδικασία η οποία τον οδηγεί στο να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια…
Όλα αυτά, αλλάζουν απότομα όταν ο Αρτιόμ γνωρίζει τον ηλικιωμένο άντρα, με το προσωνύμιο “Όμηρος” (γνωστός από το METRO: 2034), ο όποιος του μεταφέρει ότι στον σταθμό Τεατραλνάγια, γνώρισε έναν άνθρωπο ο όποιος ήταν ασυρματιστής και είχε καταφέρει να έρθει σε επαφή με άτομα τα οποία είχαν επιβιώσει σε περιοχές πέρα από την Μόσχα. Η πληροφορία αυτή είναι η τελευταία ελπίδα του Αρτιόμ, το μοναδικό πράγμα που καταφέρνει να τον βγάλει από την απάθεια.
Έτσι, στην προσπάθεια να φτάσει στον σταθμό Τεατραλνάγια,, ο Αρτιόμ ξεκινάει για ένα νέο οδοιπορικό, στον σκοτεινό και απειλητικό κόσμο του METRO… Ένα οδοιπορικό το οποίο αυτή την φορά δεν κρύβει υπερφυσικούς κινδύνους, αλλά φέρνει τους χαρακτήρες του βιβλίου απέναντι σε κάτι πολύ πιο τρομακτικό: Τη θηριωδία της ανθρώπινης φύσης…
Το METRO: 2035 αποτελεί το τέλος της ιστορίας του Αρτιόμ και, καθώς θα μπαίνετε βαθύτερα στον κόσμο του βιβλίου θα διαπιστώσετε, ότι ο Dmitry Glukhovsky έχει κάνει μια “γενναία” στροφή στην αποτύπωση του κόσμου που ο ίδιος έχει δημιουργήσει. Δεν είναι μονό με το ότι έχουν εκλείψει τα στοιχεία υπερφυσικού τρόμου με τα οποία ήταν μπολιασμένα τα προηγούμενα βιβλία της σειράς, ρίχνοντας όλο το βάρος στο πολιτικό “θρίλερ” που διαδραματίζεται ανάμεσα στις σχέσεις των σταθμών-Κρατών του METRO και στην παρουσίαση της ζωής σε αυτούς… Είναι ο τρόπος που ο συγγραφέας ανατρέπει κομμάτια της μυθοπλασίας του, που δεν διστάζει να δώσει τέτοια τροπή σε χαρακτήρες, οργανώσεις και τα κίνητρα τους, που επανακαθορίζουν τα πάντα από αυτά που πιστεύατε διαβάζοντας τα προηγούμενα βιβλία της σειράς!
Οι συνταρακτικές αποκαλύψεις και ανατροπές στο METRO: 2035, ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας “παίζει” το τι είναι αληθινό και τι όχι, σχεδόν μέχρι το τέλος του βιβλίου, παρουσιάζοντας με έναν συνταρακτικό τρόπο την πιο σκοτεινή και δειλή πλευρά της ανθρώπινης φύσης, θα σας κάνουν να μην μπορείτε να αφήσετε από τα χέρια σας το βιβλίο!
Στην όλη εμπειρία συμβάλει καθοριστικά και η εξαιρετική δουλειά που κάνει οι Εκδόσεις Καστανιώτη, οι οποίες μου προσέφεραν το βιβλίο ώστε να γίνει το συγκεκριμένο review. Το γεγονός ότι τα METRO: 2035, όπως πλέον και τα προηγούμενα δυο βιβλία της σειράς, έρχεται με ένθετο έναν ολόκληρο χάρτη του METRO, με πληροφορίες για τους πάνω από 200 σταθμούς, δείχνει την προσοχή που έχει δοθεί στην έκδοση του βιβλίου, επιτρέποντας τον αναγνώστη να παρακολουθεί την πορεία της ιστορίας στον δαιδαλώδη κόσμο του METRO!
Όσο για τους φίλους Gamers: Το METRO: 2035 αποτελεί το καλύτερο τρόπο για να προετοιμαστείτε για την κυκλοφορία του METRO: EXODUS!
Το METRO: 2035 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη και μπορείτε να το βρείτε εδώ!