- Γιώργος Παύλου
Τίποτα δεν αποδεικνύει το πόσο λίγο έχουμε προοδεύσει σε σχέση με τους μακρινούς μας, τριχωτούς προγόνους, όσο τα φαινόμενα ακραίου φανατισμού τα οποία βλέπουμε σχεδόν καθημερινά…
Ναι κύριες και κύριοι! Tην ιδία εποχή που στέλνουμε τηλεκατευθυνόμενα οχήματα σε άλλους πλάνητες και δημιουργούμε σωματίδια αντιύλης, υπάρχουν άνθρωποι που είναι διατεθειμένοι να σφάξουν ή να κάψουν κάποιον, επειδή είναι οπαδός άλλης ομάδας!
Τώρα που το ξανασκέφτομαι, μάλλον έχουμε πάει ένα βήμα πίσω σε σχέση με τους προαναφερόμενους προγόνους… Τουλάχιστον αυτοί θα σκοτωνόντουσαν για το τελευταίο τσαμπί μπανάνες….
Fanboyism: Ο φανατισμός στα videogames
Φυσικά, αυτό το φαινόμενο του φανατισμού το οποίο έχει καταφέρει να ριζώσει στον αθλητισμό, την πολίτικη, τη θρησκεία και σχεδόν κάθε άλλο τομέα της καθημερινής ζωής, δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από τον χώρο των video games… Βέβαια εδώ του έχουμε δώσει ένα πιο αθώο όνομα: Fanboyism…
Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι διαδικτυακά όλοι θα έχετε βιώσει τη “μαγεία” της συζήτησης με κάποιο fanboy: Άτομα τόσο “κολλημένα” με μια εταιρία ή μια σειρά τίτλων, που το γεγονός ότι κάποιος μπορεί να έχει διαφορετική άποψη, τα οδηγεί εκτός εαυτού!
Άτομα τα οποία προσπαθούν να σε φιμώσουν, να σε “ακυρώσουν”, να σε κάνουν να σωπάσεις γιατί δεν μπορούν αντέξουν μια άποψη διαφορετική από τη δική τους… Φυσικά, το πανηγύρι ξεκίνα όταν απαντάς με επιχειρήματα. Ξαφνικά ότι και να λες δεν έχει σημασία. Είσαι “hater”, είσαι “100% λάθος” (ότι και αν μπορεί να σημαίνει αυτό) ή δεν είσαι “πραγματικός gamer”.
Η άρνηση της υποκειμένικότητας
Το αστείο με τον χώρο του gaming είναι ότι, ως μέσο ψυχαγωγίας, η εμπειρία που αποκομίζει ο καθένας μας είναι καθαρά υποκειμενική. Πέρα από κάποια μετρήσιμα, τεχνικά μεγέθη που κυρίως έχουν να κάνουν με οπτικό κομμάτι (και εκεί όταν μιλάμε για frame rate και ανάλυση αφού το art style είναι θέμα αισθητικής), όλο το υπόλοιπο κομμάτι της ευχαρίστησης που αντλεί ο καθένας μας παίζοντας ένα παιχνίδι είναι εντελώς υποκειμενικό…
Όχι για τα Fanboys! Δεν είναι δυνατόν να μην σου άρεσε το Χ παιχνίδι! Σου άρεσε απλά δεν το κατάλαβες και ΝΟΜΙΖΕΙΣ ότι δεν σου άρεσε… Και αν επιμένεις, τότε απλά είσαι casual/hater, που δυσφημεί την παιχνιδάρα, σίγουρα κανείς trolling και, πιθανότατα, λες ψέματα ότι έπαιξες τον Χ υπερτέλειο τίτλο (ο όποιος προφανώς αρέσει στα υπόλοιπα 8 δισεκατομμύρια κατοίκους του ηλιακού συστήματος, οι οποίοι μαζεύουν υπογραφές για τον λιθοβολισμό σου).
Όποια πέτρα και αν γυρίσεις…
Φυσικά, τα fanboys υπάρχουν σε όλους τους τομείς του gaming, αλλά υπάρχουν κάποια θέματα που είναι ιδιαίτερα “αγαπητά”:
Metal Gear Solid… Εννοείται ότι αν πεις κακό λόγο για παιχνίδι της σειράς είσαι πρακτοράτζα της Konami με στόχο τον Hideo Kojima.
Halo… Γιατί προφανώς δεν υπάρχουν αλλά fps στο σύμπαν.
Mario (δεν σου αρέσουν = δεν ξέρεις την χαρά του gaming).
Dark souls (εδώ υπάρχει σχιζοφρένεια): Αν δεν σου άρεσε έστω και ένα πράγμα από το πρώτο παιχνίδι της σειράς, θα σε φάνε ζωντανό ΑΛΛΑ αν πεις κάτι καλό για το DS2 θα θέλουν να σε κρεμάσουν.
Και φυσικά, το ποια εταιρία προφέρει τα καλύτερα συστήματα, με κοπελιές και παλικάρια να σφάζονται στα πόδια των Sony, Microsoft και Nintendo…
Οι ηλίθιοι δεν είναι απλά αήττητοι. Είναι παντού!
Stand up
Oι φανατικοί “τρέφονται” με το να “σωπαίνουν” ανθρώπους νοιώθοντας με αυτόν τον τρόπο, σαν άξιοι “στρατιώτες” οι οποίοι υπηρετούν επάξια το videogame-brand name με τον οποίο έχουν κυριολεκτικά αρρωστήσει.
Και για αυτό είναι σημαντικό για τον καθένα από εμάς, αλλά και την υγιή λειτουργία των forums, groups και ομάδων στις οποίες συμμετέχουμε, να μην δεχόμαστε την φίμωση και τον τραμπουκισμό. Πείτε την άποψη σας ελεύθερα, υπερασπίστε την με σθένος και όλα αυτά με απόλυτο σεβασμό στη διαφορετική άποψη του άλλου. Keep walking…
22/05/2018