- Γιώργος Παύλου
Πόσο κοντά είμαστε στο να έχουμε τις επιδόσεις μιας home console σε ένα φορητό σύστημα; Από την απόκτηση του πρώτου μου φορητού συστήματος, του “θρυλικού” Game Boy (πίσω στο μακρινό 1990), το “ιερό δισκοπότηρο” του mobile gaming ήταν να έχουμε κάποια στιγμή ένα φορητό σύστημα το οποίο θα έχει τη δύναμη μιας κανονικής κονσόλας… Κάτι που για πολλά χρόνια παρέμεινε άπιαστο όνειρο…
Με την κυκλοφορία του PSP το 2005 είχαμε, ίσως για πρώτη φορά, ένα handheld το οποίο υποσχόταν ότι θα κατάφερνε να συμβαδίσει με το τότε console level gaming, κάτι που για πολλούς το είχε καταφέρει. Σήμερα, 12 χρόνια μετά και με την κυκλοφορία του Nintendo Switch, του πρώτου συστήματος που υποστηρίζει ότι είναι ένα υβρίδιο μεταξύ handheld και κονσόλας, πόσο πιο κοντά είμαστε στον παραπάνω “στόχο”;
Και για να το δούμε αυτό, θα συγκρίνουμε την υπολογιστική του PSP, του PS Vita και του Switch με τις κονσόλες της αντίστοιχης χρονικής περιόδου, αλλά, και το μέγεθος του “άλματος”, σε επίπεδο υπολογιστικής ισχύς, από το ένα σύστημα στο άλλο. Η ανάλυση έχει να κάνει καθαρά και μόνο με την υπολογιστική ισχύς του κάθε συστήματος (και για το Switch θα μιλήσουμε μόνο για το handheld mode), χωρίς να λαμβάνω υπόψιν άλλους παράγοντες (π.χ. μέγεθος μνήμης) ή λειτουργικά θέματα που έχουν να κάνουν με το form factor.
Η εστίαση καθαρά στο θέμα της υπολογιστικής ισχύς έχει να κάνει και με την επιλογή των συγκεκριμένων συστημάτων: Αποτελούν ότι ισχυρότερο στο κομμάτι του mobile gaming στις περιόδους που βγήκαν και είναι ενδεικτικά για το επίπεδο της διαθέσιμης υπολογιστικής ισχύς, με ένα λογικό εμπορικό κόστος και ένα ικανοποιητικό επίπεδο αυτονομίας.
Βαθιά ανάσα λοιπόν και ξεκινάμε…
PSP
Όπως ανέφερα πιο πάνω, το PSP κυκλοφόρησε το 2005 (2 χρόνια πριν την κυκλοφορία του PS3) και ήταν η πρώτη φορά που έδειχνε ότι είχαμε ένα φορητό το έδειχνε να είναι “κοντά” στις κονσόλες της εποχής. Η υπολογιστική δύναμη του PSP, όταν η Sony έκανε διαθέσιμη την επιλογή του επεξεργαστή να τρέχει στα 333mhz, είναι 2,6G/flops! Σκεφτείτε ότι το PS1, που ήταν ακριβώς η προηγούμενη γενιά, ήταν ικανό για 0,1 G/flops, ενώ το Dreamcast ήταν σχεδόν στο 50%, με μόλις 1,4 G/flops.
Πως συγκρινόταν όμως το PSP σε σχέση με τις κονσόλες της εποχής του; Εκεί τα πράγματα είναι λίγο περίπλοκα αφού στην 6η γενιά κονσολών έχουμε τις μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις που έχουμε δει μεταξύ συστημάτων σε επίπεδο επίπεδο υπολογιστικής ισχύς: To PS2 έχει απόδοση 6,2 G/flops, το GameCube 9,4 G/flops, ενώ το πρώτο XBOX αποδίδει 20 G/flops!
Αν πάρουμε ως “μέση τιμή” (τόσα χρόνια στατιστική αρχίζουν και πιάνουν τόπο) την απόδοση του GameCube, βλέπουμε ότι το PSP έχει 27,6% της υπολογιστικής του ισχύς, ενώ σε σύγκριση με τον “μεγάλο αδελφό” (PS2) βλέπουμε ότι είμαστε στο εντυπωσιακό 42%! Αν λάβουμε υπόψιν την χαμηλότερη ανάλυση της οθόνης του PSP, φαινόταν ότι η υπόσχεση της Sony για ένα φορητό PS2 δεν απείχε τρομερά από την αλήθεια.
PS Vita
Το PS Vita κυκλοφόρησε το 2012 (επίσης σχεδόν δύο χρόνια πριν την κυκλοφορία του PS4) με τη Sony να το χαρακτηρίζει ως ένα φορητό PS3. Πόσο πραγματικό ήταν όμως το παραπάνω και ποιο ήταν το επίπεδο της εξέλιξης του συστήματος σε σχέση με τον προκάτοχο του;
Το PS Vita έχει τρία επίπεδα χρονισμού με το υψηλότερο (222mhz) να αποδίδει 28,4 G/flops, έχοντας ουσιαστικά μια αύξηση στην “ιπποδύναμη” κατά 11 φορές (!) σε σχέση με το PSP, ενώ σε σχέση με την προηγούμενη γενιά κονσολών (πάντα με το GameCube ως μέση τιμή) το σύστημα είναι 3 φορές ισχυρότερο.
Πως συγκρίνεται το PS Vita με τα σύστημα της 7ης γενιάς; Χωρίς να λαμβάνω υπόψιν του WiiU (ήρθε αρκετά αργά στον κύκλο της 7ης γενιάς και αν και ουσιαστικά ανήκει σε αυτή αποτελεί εξαίρεση και κάνει την όλη σύγκριση πιο δύσκολη), βλέπουμε ότι τα πράγματα για το Vita δεν είναι τόσο “ευνοϊκά” για το PS Vita…
Σε σύγκριση με το PS3 (229 G/flops) και το 360 (240 G/flops) το Vita βρίσκεται “μόλις” στο 12% σε επίπεδο απόδοσης. Μιλάμε για μια τεράστια διαφορά, τόσο με τα home συστήματα της εβδόμης γενιάς, όσο και με την “σχέση” δύναμης που είχε το PSP και τις κονσόλες της 6ης γενιάς. Βέβαια, ακόμα μια φορά, η χαμηλότερη ανάλυση της οθόνης του Vita (540p) αλλά και οι προγραμματιστικές ικανότητες studios όπως η Armature (Injustice: Gods Among Us) και η Sony Bend (Uncharted Golden Abyss) έδειξαν ότι το Vita μπορούσε να κάνει θαύματα.
Nintendo Switch
Και φτάνουμε στο 2017 με την κυκλοφορία του Nintendo Switch κατά την διάρκεια της 8ης γενιάς συστημάτων… Μέχρι τώρα με το PSP και το Vita είχαμε το εξής “μοτίβο”: Είχαν πολλαπλάσια ισχύς σε σχέση με την εκάστοτε προηγούμενη γενιά κονσολών, ΑΛΛΑ ένα μόνο μέρος της ισχύς της αντίστοιχης “τρέχουσας” γενιάς…
Επαναλαμβάνεται το παραπάνω και με το Switch ως φορητό; Το Switch έχει δυο mode λειτουργίας σε portable mode: Το default, με την GPU χρονισμένη στα 307 mhz και απόδοση 157 G/flops, και το “boost” mode όπου η GPU χρονίζεται στα 384 mhz με απόδοση 196,6 G/flops (και είναι αυτό που θα χρησιμοποιήσουμε για την σύγκριση μας).
[EDIT 2021: Από τότε που γράφτηκε το άρθρο προστέθηκε ακόμα ένα undocked profile @ 460MHz-> 235.5Gflops. Η χρήση του όμως δείχνει τρομερά περιορισμένη στα παιχνίδια]
Σε σχέση με το PS Vita, το Switch είναι σχεδόν 7 φορές ισχυρότερο, μια ραγδαία αύξηση της υπολογιστικής ισχύς, η οποία όμως δεν είναι ανάλογη του άλματος από το PSP στο PS Vita. Πως είναι όμως τα πράγματα σε σχέση με τις κονσόλες; Εδώ έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον παράδοξο: Σε σχέση με το PS3 και το 360 το Switch έχει “μόλις” στο 85% της ισχύς τους κάτι που αποτελεί τεράστια έκπληξη αφού, βάση των μέχρι τώρα “δεδομένων”, θα περιμέναμε περισσότερη ισχύς σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά.
Τα πράγματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον απέναντι στο PS4 (1840 G/flops) και στο XBOX One (1310 G/flops). Αν πάρουμε ως μέση τιμή τα 1500 G/flops διαπιστώνουμε ότι Switch έχει το 13,2% της δύναμης της τρέχουσας γενιάς συστημάτων, τιμή που, έστω οριακά, ξεπερνά την ανάλογη “σχέση” του PS Vita!
Πως εξηγείτε όμως το παραπάνω “περίεργο” αποτέλεσμα; Πως γίνεται το Switch να υπολείπετε απέναντι στις κονσόλες της προηγούμενης γενιάς (εκεί που το Vita ήταν αντίστοιχα 3 φορές ταχύτερο) αλλά να έχει την ίδια σχέση απόδοσης με τα συστήματα της 8ης γενιάς; Η απάντηση είναι ότι από την το άλμα σε επίπεδο υπολογιστικής ισχύς από την 7η (PS3, 360) στην 8η (PS4, One) γενιά ήταν σχετικά μικρό. Σκεφτείτε: Ένα PS3 έχει την ισχύς από 23 GameCube, αλλά ένα PS4 “αντιστοιχεί” σε, μόλις, 8 PS3!
Are we closer?
Σχεδόν 3 δεκαετίες μετά την κυκλοφορία του GameBoy, πόσο κοντά στο να έχουμε ένα handheld που να έχει την απόδοση μιας home console; Στο κομμάτι της εργονομίας έχουμε τεράστιες εξελίξεις: Από τον ένα αναλογικό μοχλό του PSP, στους 2 αναλογικούς του Vita, στο πλήρες σετ από Shoulder buttons και L3/R3 με το Switch… Στο κομμάτι της υπολογιστικής ισχύς τα πράγματα, όμως, φαίνονται να είναι σε μια στάσιμη σχέση μεταξύ του κόσμου των handhelds και των κονσολών.
Βλέποντας τις εξελίξεις καταλαβαίνει κανείς ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι πραγματικά το θέμα της διαθέσιμης υπολογιστικής ισχύς αφού τα mobile SoC παρουσιάζουν ραγδαίες εξελίξεις. Είναι το κομμάτι της αυτονομίας.
H GPU του Switch είναι σχεδιασμένη να τρέχει στο 1.0 ghz με απόδοση 500 G/flops. Ομοίως, η GPU του Vita έχει ως λειτουργική συχνότητα τα 400 mhz με απόδοση 50 G/flops. Τα νούμερα είναι αδιανόητα υψηλά! Φανταστείτε τι θα βλέπαμε στις οθόνες μας… για 45 λεπτά…
Από τη στιγμή που οι παραπάνω GPUs έχουν τρομερά μικρή κατανάλωση και πολύ μικρή έκλυση θερμότητας, όλα δείχνουν ως “εμπόδιο” το θέμα της μπαταρίας. Είναι ένας τομέας όπου έχουμε τρομερά αργές εξελίξεις και ίσως να αποτελεί το “κλειδί” για πραγματικά high-end επιδόσεις στο χώρο των handhelds.
Γιώργος Παύλου
19/07/2017
l5b0t2