- Συγγραφέας: Gabriel Blawell
- Εκδόσεις: Αίολος
- Είδος: Horror
“Η Τελευταία Επιστολή Του Χ.Φ. Λάβκραφτ: Η Φυσική Αποσύνθεση Φευγαλέων Ανθρώπινων Σκιών”, που είναι και ολόκληρος το τίτλος του βιβλίου, πρέπει να είναι ένα από το πιο αλλόκοτα πράγματα που έχω διαβάσει μέχρι σήμερα… Ναι, ακόμα και με τα standards της λογοτεχνίας φαντασίας και τρόμου.
“Συστήνεται” στον αναγνώστη ως ένα δοκίμιο. Όπως λέει και ο τίτλος, παρουσιάζει την τελευταία επιστολή του HP Lovecraft την οποία ανακάλυψε ο συγγραφέας και ακαδημαϊκούς Gabriel Blackwell, σε ένα νοσοκομείο στο Providence, την πόλη στην όποια γεννήθηκε, έζησε και πέθανε ο δημιουργός του Cthulhu Mythos.
Ειλικρινά, από την εισαγωγή του βιβλίου, γραμμένη από τον ίδιο τον Blackwell, είναι εύκολο να πιστέψει κάποιος ότι πράγματι είχε ανακαλύψει ένα τέτοιο χειρόγραφο, αφού μπαίνει στη διαδικασία να δώσει μια σειρά από λεπτομέρειες, όπως το να προειδοποιήσει τον αναγνώστη ότι θα παραθέσει το κείμενο ως ένα “σώμα”, χωρίς καμία παράγραφο, για να μην αλλοιώσει με οποιονδήποτε τρόπο το πρωτότυπο.
Ξεκινώντας όμως το κυρίως κείμενο, μπαίνεις σε ένα τρομερά παράδοξο “σύμπαν”, διαφορετικό απο αυτά που έχουμε συσχετίσει με το Mythos, αλλά εξίσου τρομακτικό… Τα όσα εξιστορούνται δια μέσου του Lovecraft είναι πυρετώδη, σουρεαλιστικά και φέρνουν αφηρημένα στο μυαλό ιστορίες όπως το “Hypnos”.
Η διήγηση μοιάζει με κάποιο είδος ακραίου αυτοσχεδιασμού, αφού θα διαπιστώσει κανείς ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη αφηγηματική δομή. Είναι σαν ο συγγραφέας να έχει “παραδοθεί”σε μια κατάσταση αυτόματης γραφής και οτιδήποτε πηγάζει από την φαντασία του αποτυπώνεται αφιλτράριστο στο χαρτί. Χωρίς κάποια περαιτέρω επεξεργασία για να αποκτήσει το κείμενο “πλοκή”, με την παραδοσιακή έννοια της λέξης.
Two Tales to Be Told…
Αυτό όμως που έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, είναι οι σημειώσεις-παρατηρήσεις του Blackwell που παρεμβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην ροή του κειμένου. Αντί να είναι κάποιου είδους επεξήγησης επί του κειμένου του Lovecraft, όπως θα περίμενε κανείς, είναι μια παράλληλη αφήγηση που αφορά τον Blackwell κατά το διάστημα που παρέμεινε στο Providence.
Αυτές οι δυο παράλληλες και από πολλές απόψεις ασύνδετες ιστορίες, δημιουργούν ένα εντελώς παράδοξο αφηγηματικό μωσαϊκό, αφού μεταπηδάς συνεχώς από τη μια στην άλλη, με μοναδικά κοινά στοιχεία το background του Providence και την κατάδυση των δύο χαρακτήρων στην απόλυτη παράνοια.
Και ενώ όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα τρομερά “δύστροπο” ανάγνωσμα, ο ρυθμός του κυριολεκτικά σε αιχμαλωτίζει με το κείμενο να αποδεικνύεται εκπληκτικά “εθιστικό”. Δώστε του μία ευκαιρία και θα εκπλαγείτε.
Γιώργος Παύλου
21/06/2022
*Post image by Jf Lemay
7zabxk
dt7wdm